Sporttal a magas koleszterinszint ellen?

A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, egészségesebbé teszi a szívet, és segíti a fogyást.

Ha orvosa magas koleszterinszintet állapított meg Önnél, érdemes néhány életmódbeli változtatást tennie, melyek segítenek, hogy a koleszterinszintje egészségesebb tartományba kerüljön. Kezelőorvosa koleszterinszint-csökkentő gyógyszert, például sztatint írhat fel Önnek, és várhatóan azt fogja javasolni, hogy változtasson az életmódján, étkezzen egészségesebben. Emellett a koleszterinszint csökkentése terén létezik még egy kulcsfontosságú tényező, a rendszeres testmozgás. Ön mindent megtesz szívének egészségéért?

 

sport-magas-koleszterin

 

Testmozgás: segít csökkenteni a magas koleszterinszintet

A testmozgás csökkenti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin mennyiségét, egyúttal növeli a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintjét, ráadásul csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azzal, hogy:

  • Kalóriát éget, így csökkenti a testsúlyt
  • Megakadályozza a cukorbetegség kialakulását
  • Csökkenti a magas vérnyomást
  • Növeli a pulzusszámot
  • Gyorsítja a légzést, így több oxigén jut a szervezetbe

 

Testmozgás: a legjobb választás

Bármilyen testmozgást választhat, ami egészségesebbé teszi az embert, legyen az kerti munka, tánc a nappaliban, vagy akár lakástakarítás. Egy könnyebb kardio-edzés (amely növeli a pulzusszámot) és az erősítő gyakorlatokat egyaránt nagyon hasznosak lehetnek. Ha túlsúllyal rendelkezik, és magas a koleszterinszintje, a kardio-edzés segíthet a fogyásban.

Próbálja ki, és űzze rendszeresen a következő sportok bármelyikét, melyek segítenek a fogyásban és a magas koleszterinszint csökkentésében:

  • Séta
  • Kocogás vagy futás
  • Úszás
  • Aerobik
  • Kerékpározás
  • Tenisz, kosárlabda vagy hasonló sportok
  • Súlyemelés az izomtónus fokozása érdekében

 

Milyen gyakran és mennyi ideig eddzünk?

A fogyás és a koleszterinszint-csökkentés érdekében a legfontosabb a kardio-gyakorlatok rendszeres végzése, mivel ezek égetik a legtöbb kalóriát, és fokozzák a pulzusszámot. Hogy a legtöbbet hozhassa ki a gyakorlatokból, tartsa be a következő szabályokat.

  • Kezdje lassan! Ha túlsúllyal küld különösen fontos ennek a szabálynak a betartása. Mindig tartsa szem előtt, hogy erősíteni szeretné a szívét, nem pedig túlterhelni.
  • Fokozatosan növelje az intenzitást és a gyakorlatok hosszát! Ha sétával szeretné erősíteni a szívét és csökkenteni a koleszterinszintjét, kezdje húszperces sétákkal heti négy alkalommal, és haladjon közepes léptekkel. Minden héten növelje egy kicsivel a megtett távot, haladjon egy kicsit gyorsabban, és iktasson be egy újabb napot. A cél, hogy a hét minden napján egy órát gyalogoljon. A változatosság kedvéért időnként kocoghat is gyaloglás közben, vagy megmászhat néhány kisebb dombot.
  • Ne akadályozza az időjárás! A szabadtéri sportok élvezetesek, de ne hagyja, hogy az eső, a meleg vagy a hó megakadályozza a sportolásban! Menjen edzőterembe, vagy eddzen otthon! Jó választás lehet a futópad, ha szeret gyalogolni vagy futni, de az e a
  • Tegye érdekessé az edzést! Válasszon magának egy hatékony koleszterinszint-csökkentő edzésprogramot, és ragaszkodjon hozzá! Ha könnyen elunja magát, váltogassa a sportágakat és az edzésprogramokat: váltogassa a szabadtéri sportokat, az edzőtermi programokat vagy a csapatsportokat!
  • Ne erőltesse túl magát! Emlékezzen rá, hogy az egészség és az állóképesség javítását célzó edzésprogramok intenzitását fokozatosan kell növelni. Idő kell ahhoz, hogy a teste kellően megerősödjön a nehéz gyakorlatok végzéséhez. Ha túl gyorsan akar haladni, könnyen csalódottá válhat, elveszítheti kezdeti lelkesedését, ráadásul meg is sérülhet. Készítse fel a testét fokozatosan az intenzív edzésre! Az természetesen nagyon fontos, hogy motivált legyen, és lelkesítse a gondolat, hogy sportolással fogyni fog, de legyen okos, és haladjon lassan. Első alkalommal ne akarjon nyolc kilométert futni! Hosszú távon ez a módszer kifizetődőbb.

Az edzőteremben vagy otthon könnyű követhetnie a fejlődését, de ne feledje, hogy minden apró mozgás számít. Ha rendszeresen távolabb parkol a bejárattól a munkahelyén vagy a bevásárlóközpontban, ha lift helyett a lépcsőt veszi igénybe, és tévézés helyett sétálni megy, akkor sokkal gyorsabban és könnyebben fogyhat le, és szabadulhat meg az egészségtelen magas koleszterinszinttől.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.