Sztatinok kontra halolaj

A sztatinok és a halolaj népszerűek a szervezetben található koleszterin és triglicerid megfelelő szinten tartásában.

Habár különböző hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek, szinergista hatásuk révén javítják a szív általános egészségi állapotát.

A sztatinok gátolják a májban a további koleszterin-termelődést. Ennek révén csökken az LDL-koleszterin szintje, mérsékelten alacsonyabb lesz a trigliceridszint, és nő a HDL-koleszterin szintje.

A sztatinok mellékhatásai

Mint a legtöbb gyógyszernek, a sztatinoknak is vannak bizonyos mellékhatásaik, mint például az izomfájdalom, hányinger és hasmenés. Ha egyszer a szervezet alkalmazkodik a gyógyszerhez, jellemzően enyhülnek ezek a tünetek.

A halolaj hatásai

A halolajban megtalálható omega-3 zsírsavak – hasonlóan a sztatinokhoz – jó hatással lehetnek a szív egészségi állapotára a vér trigliceridszintjeinek csökkentése révén. A zsírsavaknak a halolajban fellelhető e fajtája ) és DHA) tartalmaz.

halolaj

 

 

A halolaj mellékhatásai

A halolaj nagy mennyiségben vérzészavarokat okozhat. Egyéb mellékhatás lehet még a hányinger, a böfögés és a gyomorrontás.

A sztatinok és a halolaj kölcsönhatása

A Marylandi Egyetem Orvoscentruma szerint a halolaj elősegíti a sztatinok hatékonyabb működését. Beszéljen kezelőorvosával a lehetséges előnyökről és hátrányokról, mielőtt elkezdené szedni a halolajat vagy bármely más táplálékkiegészítőt.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.