Terhesség és a sztatinok

Terhesség során a koleszterin segíti a magzat szöveteinek a kifejlődését.

Mivel a magas koleszterinszint az erek falában zsírlerakódáshoz vezethet – magával hozva ezzel az artériafal megkeményedésének, szívbetegségek és szívroham kialakulásának kockázatát –, az orvosok gyakran írnak fel olyan gyógyszereket, melyek csökkentik a magas koleszterinszintet. Ilyen, gyakran választott gyógyszerek a sztatinok, mint például a rosuvasztatin és a pravasztatin, de ezeket terhesség alatt általában nem alkalmazzák.
 
 
Pregnant woman enjoying while relaxing in her bed with smile on her face.

 
Terhesség során a koleszterin segíti a magzat szöveteinek a kifejlődését. A sztatinok csökkentik a máj által termelt koleszterin mennyiségét, ez pedig kevesebb zsírlerakódáshoz vezethet a terhesség ideje alatt.
 
Terhesség alatt nem szedhetők a sztatinok
 
A magzati fejlődésre való lehetséges hatásai miatt a sztatinokat az FDA az X-kategóriába sorolja, ami azt jelenti, hogy egy nőnek azonnal fel kell függesztenie a szedését, amint kiderül, hogy terhes.
 
Szakértői vélemény
 
Egy, a montreáli Sainte-Justine Egyetemi Klinika Kutatóközpontja által vezetett és a British Journal of Clinical Pharmacology című folyóiratban megjelentetett 2006-os tanulmány rámutatott arra, hogy a terhesség első trimeszterében szedett sztatinok nem jelentenek fokozottan káros hatást a magzat fejlődésére.
 
A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy bár még további kutatásokra is szükség van e területen, de ennek ellenére, ha valaki sztatint szed közvetlenül azelőtt, hogy megtudja, hogy terhes, ez valószínűleg nem okoz semmilyen komoly károsodást még akkor sem, ha ezt a terhesség első trimeszterének első néhány hetében teszi.
 
Megfontolások
 
Az Amerikai Nemzeti Orvosi Könyvtár szerint – mivel az artériák falának megkeményedése lassú folyamat – nem valószínű, hogy a sztatinok terhesség alatti felfüggesztése bármilyen egészségügyi kockázattal is járna. Ha a kezelőorvosa úgy látja, a sztatinok helyett fibrát, például a fenofibrát is adhat koleszterincsökkentő gyógyszerként, melyet gyakran írnak fel terhes nők számára.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.