Továbbra is figyelnünk kell

Magyarország a koronavírus-járvány második hullámának küszöbére érkezett.

Úgy gondolom, elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére - írta meg a portfolio.hu Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektorának Facebook posztja alapján.

 

Az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet, a mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus - közölte Merkely.

 

 

Jelenleg egyféleképpen segíthetjük a védekezést

 

"Rég nem tapasztaltunk ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most. Ez az előzőekhez képest kb. négyszeres növekedést jelent" - jelentette ki.

 

"Az adatok alapján a betegek száma egyértelműen növekszik, azaz az R érték - a vírusfertőzés reprodukciós rátája - már egy hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy 1 beteg átlagosan több mint 1 beteget fertőz meg. Továbbá, nem tekinthetünk el attól sem, hogy a környező országokban sokszoros fertőzéseket lehet látni, s vannak olyan nemzetek, ahol negyvenszeres az előfordulási gyakorisága az új igazolt fertőzéseknek hazánkhoz képest" - írja Merkely.

 

Jelenleg egyféleképpen segíthetjük a védekezést és megelőzést: be kell tartanunk az alapvető - könnyen teljesíthető - szabályokat: maszkhasználat, udvarias távolságtartás, kézmosás, és fontos, hogy betegen ne menjünk közösségbe - zárja bejegyzését.

 

Forrás: WebBeteg/Portfolio

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.