Tünetek, melyek szívbetegséget jeleznek

A szívbetegségre többféle, ártalmatlannak tűnő jel is utal - ezeket semmiképp ne vegyük félvállról!

Mellkasi diszkomfortérzés
Ha fájdalmat, feszülést, nyomást vagy égő érzést tapasztalunk, és ez tovább tart néhány percnél, ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

Hányinger, gyomorégés, emésztési zavar, gyomorfájás
Ezek a jelek nem feltétlenül a gyomorral, emésztéssel kapcsolatos gondokra utalnak, hanem akár szívroham jelei is lehetnek.

Baloldali fájdalom
A test bal oldalán jelentkező, kar felé sugárzófájdalomis jelezhet szívrohamot.

Szédülés, egyensúlyvesztés
Persze, előfordulhat akkor is, ha nem ettünk vagy ittunk eleget, vagy ha túl hirtelen álltunk fel. De ha nem ezek miatt történik, illetve mellkasi diszkomfortérzéssel és nehézlégzéssel is párosul, akkor azonnal hívjunk orvost!

Torokfájás, állkapocsfájdalom
Két, tipikusnak nem nevezhető tünet, azonban ezek is jelezhetnek szívrohamot: ha a mellkas középső részén jelentkezik nyomás vagy fájdalom, és ez terjed felfelé, a torok és/vagy az állkapocs irányába, akkor szintén orvosi segítséget kell hívni.

Könnyen elfáradunk
Ha olyan tevékenység közben tör ránk a kimerültség, amelyet addig gond nélkül végeztünk, mint például néhány lépcsőfok megtétele vagy egy kis séta a pékségig, akkor mielőbb beszéljünk meg egy időpontot kezelőorvosunkkal. Ez a hirtelen kifáradás ugyanis szívproblémát is jelezhet.

Horkolás
Sokan horkolnak, de a zihálásra vagy fulladásra emlékeztető hangok alvási apnoét is sejtethetnek. Ez olyan rendellenesség, amelyet mielőbb javasolt kivizsgáltatni és kezeltetni, mert nagyon megterheli a szívet.

Verejtékezés
Ha valakit látszólag ok nélkül kiver a hideg verejték, és a fenti tünetek közül még jelentkezik nála bármelyik, ahhoz azonnal hívjunk mentőt.

Köhögés
A torokfájáshoz hasonlóan inkább ezt is légúti problémának tudjuk be, ám ha a köhögés nem akar múlni, gyanakodjunk szívbetegségre. Ilyenkor ugyanis a szív nem tud elég hatékonyan pumpálni - mondhatni, nem tud lépést tartani a test igényeivel.

Dagadó bokák, lábfejek és lábak
Ha a szív nem pumpál elég hatékonyan, annak további jelei is lehetnek, például a lábak dagadása, ilyenkor ugyanis a vér visszafolyik a vénákba, és duzzadást okoz. A gyengébb szívműködés a vesék munkáját is megnehezíti, így azok nem tudják kellő hatékonysággal eltávolítani a vizet és a nátriumot a testünkből, ami további duzzadást okoz.

Szabálytalan szívverés
Ha izgatottak vagyunk, gyorsabban ver a szívünk, ezt mindenki tudja. Ha viszont arra leszünk figyelmesek, hogy nem dobog szabályosan, és valami nincs rendben, beszéljünk az orvosunkkal. Az esetek többségében túl sok koffeinfogyasztás vagy kevésalvásáll a háttérben, de akár szívritmuszavar is lehet, amelyet jobb, ha idejében elkezdenek kezelni.

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.