Vízfogyasztás és anyagcsere

A víz nemcsak szomjoltó, hanem aktiválja az anyagcserét is. Cikkünkből megtudhatja, hogy hogyan.

Miért fontos a folyadékpótlás, a megfelelő hidratáció?


A szervezetünknek szüksége van megfelelő, bőséges mennyiségű folyadékbevitelre a vérkeringés, a vér összetételének biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, valamint a tápanyagok oldásához, felszívódásához és szállításához, továbbá a salakanyagok szállításához, illetve a szervezet állandó, belső hőmérsékletének biztosításához.


A kiegyensúlyozott táplálkozásnak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is részét képezi.
A bevitt folyadékmennyiség csökkenése a vér mennyiségének, ezzel pedig az összes szervünk oxigénellátottságának csökkenését okozza, ezért a folyadékhiány és ezzel együtt az elektrolitok hiánya az egész szervezetet kórosan érinti.
A folyadék- és elektrolit-háztartás zavarai kellemetlen, esetenként súlyos következményekkel járhatnak.

A kiszáradás - Vigyázat, csökkenhet a szomjúságérzet!


Egy felnőttnek az átlagos napi vízfelvétele 2-3 liter, melyből 1-2 liternyi a folyadék formájában felvett víz, a maradékot a táplálékkal, valamint oxidáció során visszük be. A folyadékbevitel alapját a tiszta víz, ásványvíz kell, hogy jelentse. Ezt változatossá tehetjük olykor egyéb italok, pl. gyümölcstea, tej, gyümölcslevek, turmixok fogyasztásával figyelembe véve, hogy ez utóbbiaknak kalóriatartalmuk is van, így étrendünk összeállításánál ezzel számolni kell.
Tiszta víz: Az egészségmegőrzéshez elengedhetetlen, és a testsúly szempontjából sem elhanyagolható!
Mindent, amit megeszünk, szervezetünknek fel kell dolgoznia, a hasznos anyagoknak el kell jutniuk testünk minden egyes sejtjébe, míg a szükségtelen anyagoknak a lehető leggyorsabban el kell távozniuk. Ezeket a folyamatokat anyagcserének nevezzük.

Csak a tiszta víz segítségével tudja testünk minden egyes sejtje a legmegfelelőbben betölteni feladatát. A víz segítségével tudja szervezetünk az anyagcsere-folyamatokból származó mérgeket és egyéb káros környezeti anyagokat kiválasztani. A szervezetünknek állandóan vízre van szüksége ahhoz, hogy minden rendben működjön.
Vannak, akiknek az anyagcseréje nehézkesen működik, lassú, gyorsan meghíznak, és minden fogyási kísérletük hiábavaló próbálkozásnak tűnik. Azt is tudni kell azonban, hogy nemcsak a lassú anyagcsere lehet az oka az elhízásnak, vagy annak, ha nem tud fogyni. Életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek is állhatnak a háttérben.
Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást. Már azzal is sokat tehet egészségének megőrzése és vonalai érdekében, ha a napi folyadékigényét ásványvíz vagy csapvíz formájában fedezi.
A napi szükséges vízmennyiség függ a táplálkozási szokásaitól és életmódjától. Minél több kedvezőtlen élelmiszert és italt fogyaszt, annál több tiszta vizet kell innia. Amennyiben a jövőben csak vizet iszik, és semmilyen egyéb eredetű italt (pl.: cukrozott italok, kávé, fekete tea, alkohol stb.) nem, és ha sok magas víztartalmú salátát és zöldség-, illetve gyümölcsturmixot fogyaszt, akkor napi két liter tiszta víz elfogyasztása már nagyszerű eredményeket hozhat.
A főétkezések között ajánlott meginni egy pohár vizet.


A cikkünkben megfogalmazott folyadékfogyasztási ajánlások nem vonatkoznak a szív-, az anyagcsere- és a vesebetegségben szenvedőkre. Számukra ugyanis kezelőorvosuk szigorúan meghatározott mennyiségű folyadékbevitelt ír elő, az említett betegségek esetében a túlzásba vitt folyadékbevitel káros is lehet!


Ha Ön teljesen egészséges, akkor is tartsa magát az ajánlott napi vízmennyiség elfogyasztásához: télen másfél, nyáron két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott. Egyrészt mert az anyagcsere nem fokozható a végtelenségig, másrészt fontos tudni, hogy ha túllépi a határt, vagyis ha a kelleténél több vizet iszik, vízmérgezés is kialakulhat.


Forrás: webbeteg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.