Panasza van, szeretne választ kapni kérdésére? Szörfözzön a kérdések és válaszok között!
Kérdezze kardiológusunkat!
Tegye fel kérdését

Tisztelt Doktornő!

Nemrég koronavírusos voltam (november 18-án volt pozitív a tesztem). Kb 10 nap alatt jöttem helyre, de vannak még maradványtünetek.Fáradékony vagyok, illetve gyakran fáj a mellkasom. Nehézlégzés nincs és nem is volt. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne -e egy mellkasröntgent csináltatnom most, vagy várjak még pár hetet, mert azt mondták, 4-6 hét a teljes gyógyulás. Előre is köszönöm a válaszát. Joós Katalin (36 éves)

Dr. Rácz Ágnes
kardiológus szakorvos
Debreceni Egyetem Klinikai Központ
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika
Nyilvános
Nem nyilvános

Koronavírus után

Üdvözlöm! Nemrég koronavírusos voltam (november 18-án volt pozitív a tesztem). Kb 10 nap alatt jöttem helyre, de vannak még maradványtünetek.Fáradékony vagyok, illetve gyakran fáj a mellkasom. Nehézlégzés nincs és nem is volt. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne -e egy mellkasröntgent csináltatnom most, vagy várjak még pár hetet, mert azt mondták, 4-6 hét a teljes gyógyulás. Előre is köszönöm a válaszát. Joós Katalin (36 éves)

Tisztelt Kérdező!

A koronavírus fertőzésnek a maradványtünetei sajnos akár 6 vagy több hétig is megmaradhatnak. A mellkasi fájdalomra való tekintettel kardiológiai vizsgálatot javaslok, mivel előfordulhat cardialis érintettség is (pl.szívizomgyulladás).

Tisztelettel: dr.Rácz Ágnes

Szívfájdalom

Tisztelt Doktornő! 24 éves vagyok és mostanában gyakran fáj a szivem jobb oldali része, előszőr ivásnál tapasztaltam és megijesztett, igy elmentem kivizsgálni, de nem találtak semmit 12 elvezetéses ekgval. Lefekvésnél sajnos még mindig érzem, nem fáj, inkább csak nyom, 120/80-as a vérnyomásom. Nem iszok alkoholt, kávét és nem dohányzok, naponta megteszek 10 ezer lépést igy mindig is egészséges voltam. Előre is köszönöm a választ.

Tisztelt Kérdező!

A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet (reflux betegség, ízületi probléma, izomprobléma stb.). Javaslom ezirányú kivizsgálását is, valamint szükség esetén kardiológiai vizsgálat komplettálását.

Tisztelettel: Dr. Rácz Ágnes

Vérnyomás értékek

Jó napot doktornő!!egy 34 évesnek mennyi a minimum és a maximum elfogadható vérnyomása?és itt most nem csak a szisztolés és diasztolés értékekre gondolok hanem a pulzusra is Előre is köszönöm a választ!!

Tisztelt Kérdező!

A vérnyomás értékeknél, fontos hogy van e társbetegség, szed e gyógyszert stb. Az optimális vérnyomás kevesebb, mint 120/80 Hgmm. A normális 120-129/80-85 Hgmm, a magas normál 130-139/85-89 Hgmm. Magasabb értékek esetén beszélünk magasvérnyomás betegségről. Alacsony vérnyomás esetén a legfontosabb, hogy okoz e panaszt, de számszerűsítésére nincsenek egyértelmű értékek. A pulzus tekintetében nagyon sok dolog függvénye (pl. sportolók esetén jóval alacsonyabb a pulzus, éjszaka alvás közben normál esetben jóval alacsonyabb a pulzus), valamint itt is fontos, hogy van e társbetegésg, vagy panasz.

Tisztelettel: Dr. Rácz Ágnes

Éjszakai zsibbadás

Kedves doktornő nekem szivritmus zavarom van de mostanában éjszaka arra kelek hogy teljesen érzéketlen a bal kezem vagy fáj vagy zsibbad ez mitől lehet válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Kérdező!

Érdemben nem tudok válaszolni, mert nem tudom milyen ritmuszavarról beszélünk, van e más betegség, valamint hogy csak éjszaka van ilyen panasz, hogy társul e hozzá más panasz. A kar fájdalmának számos oka lehet, akár mozgásszervi, vagy idegi eredetű is lehet, de előfordulhat szívbetegségek esetén is.

Tisztelettel: dr.Rácz Ágnes

Hirtelen kifáradás

Tisztelt doktornő! 20éves vagyok és egy pár hónapja észrevettem magamon,hogy egy kisebb gyors séta közben ha beszélgetek valakivel teljesen kifulladok,illetve egy hétvégi takarítás közben is 1perc táncikálás közben ha énekelek már kapkodom a levegőt és felszalad a pulzusom ,majd ha leülök gyorsan vissza áll. Fél éve letettem a cigit egy légcsőhurut gyulladás miatt meg mert már légszomjam volt sokszor.Illetve amiről még érdeklődnék és eddig még az orvosomtól sem tudtam választ kapni,mi lehet az oka ha kevés alkohol fogyasztás után is magas másnap a pulzusom (110-120). Már nem merek alkoholt fogyasztani,ezért a bulikat is kerülöm a barátokkal.

Tisztelt Kérdező!

A nehézlégzés miatt javaslom tüdőgyógyászati és kardiológiai kivizsgálását!

Tisztelettel: dr.Rácz Ágnes