Sült karácsonyi csirke zöldség körettel
Hozzávalók
2,4 kg egész csirke
1 kg sárgarépa, vágva és hosszában félbevágva
750 g paszternák, meghámozva és hosszában felnegyedelve
½ narancs
50 g sótlan vaj, lágyított
600 g kelbimbó, félbevágva
1 teáskanál méz

1. LÉPÉS
Fordítsa meg a csirkét úgy, hogy a mellével lefelé legyen, és a gerince Ön felé nézzen. Konyhai ollóval vágja le a gerinc mindkét oldalát, távolítsa el, és tegye félre a mártás receptjéhez (jobbra). Fordítsa meg a csirkét úgy, hogy a mellével felfelé legyen, és erősen nyomja le a szegycsontot, hogy a madár ellapuljon. Ha van időd, fűszerezd a csirkét sóval, majd fedd le és hűtsd le 24 órát. Főzés előtt 2 órával vegyük ki a hűtőből. Alternatív megoldásként kihagyhatja ezt a lépést, és továbbléphet a második lépésre.

2. LÉPÉS
Melegítsük elő a sütőt 210C/190C ventilátor/gáz 6½. Döntse a sárgarépát és a paszternákot egy sekély sütőformába. Csavarjuk ki a narancsléből a zöldséget, majd dobjuk fel a vaj felével, sok fekete borssal és egy kis sóval. Helyezze a csirkét a zöldség tetejére, majd nyomja rá a többi narancsot. Tépje fel a kifacsart narancs felét, és fészkelje be a zöldségbe. A maradék vajjal megkenjük a csirkét, és 30 percig sütjük, amíg a csirke barnulni nem kezd, majd egy deszkára emeljük, a csírákat beledobjuk a zöldségbe, meglocsoljuk a mézet és visszatesszük a csirkét a tetejére. 15-20 percig sütjük, amíg a csirke bőre ropogós lesz, és a hús megpuhul. A csirkét deszkára emeljük és 10-15 percig pihentetjük. Keverje össze a zöldséget, és süsse további 10 percig, amíg enyhén karamellizálódik és megpuhul.

3. LÉPÉS
Tálaláskor a csirkét 12 darabra vágjuk (lásd lent a tippet). Tartsa le a faragott és pihentetett levet, hogy a mártásba öntse. Helyezze el a csirkedarabokat és a zöldségeket egy tálra, vagy tálalja és tálalja.
Szakács: Milla Bakos
51 szavazat
<< Vissza a receptekhez