Lopott harapások
Hozzávalók
150 g szultán
300 g sima liszt, plusz a porozáshoz
7 g tasak gyorshatású szárított élesztő
1 evőkanál porcukor
¼ tk őrölt kardamom
¼ tk őrölt szerecsendió
¼ tk őrölt fahéj
150 ml teljes tej
2 tk vanília kivonat
1 közepes tojás
1 citrom, héjában
100 g cseresznye durvára vágva
íztelen olaj, bizonyításhoz
250 g marcipán
100 g porcukor, plusz a porozáshoz
75 g sótlan vaj

1. LÉPÉS
Tedd a szultánokat egy hőálló tálba, és öntsd fel 100 ml forró vízzel a kannából. Hagyja ázni legalább 2 órán át, vagy egy éjszakán át.

2. LÉPÉS
A lisztet, az élesztőt, a porcukrot, a fűszereket és az 1 teáskanál sót egy nagy tálba öntjük. A tejet serpenyőben alacsony lángon vagy mikrohullámú sütőben melegítsük fel, de ne forraljuk fel. A vaníliát és a tojást a meleg tejhez keverjük, majd a száraz hozzávalókhoz öntjük. Kezével keverje össze mindent lágy tésztává, majd borítsa ki a munkalapra, és 8-10 percig gyúrja, amíg puha és rugalmas nem lesz. (Ezt megteheti a tésztahoroggal felszerelt álló mixerben is, 5 percig.)

3. LÉPÉS
A szultánokat jól lecsepegtetjük, és a citromhéjjal és a cseresznyével együtt gyúrjuk a tésztába, amíg a gyümölcs egyenletesen el nem oszlik. Tisztítsuk meg a tálat és enyhén olajozzuk be, majd tegyük vissza a tésztát a tálba, fedjük le tiszta konyharuhával, és hagyjuk langyos helyen kelni 2 órát, vagy amíg nagyjából a duplájára nő. A tészta ízének fokozása érdekében egy éjszakán át a hűtőben is pihentethetjük.

4. LÉPÉS
Egy 20x20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Ha a tészta kihűlt, hagyja szobahőmérsékleten 1 órát állni formázás előtt. Lisztezett munkalapon félbevágjuk, és minden darabot négyzet alakúra kinyújtunk, hogy beleférjen a formába. Egy darabbal kibéleljük az alapot, majd porcukorral megszórt felületen kinyújtjuk a tésztával megegyező méretű marcipánt, és ráfektetjük. Erre fektessük rá a második tésztanégyzetet, a szélein csípjük meg, hogy a marcipánba zárjuk. Lazán letakarva kelesztjük 30 perc-1 óra között, vagy amíg kissé megkel. Melegítsd elő a sütőt 180C/160C ventilátor/gáz 4.

5. LÉPÉS
30 percig sütjük

Szakács: Kovács Jázmin
53 szavazat
<< Vissza a receptekhez