Karácsonyfa sütemény
Hozzávalók
150 g sótlan vaj, lágyított
150 g aranyszínű porcukor
3 tojás
1 tk vaníliarúd paszta
175 g önnövekvő liszt
100 g arany vagy fehér fondant
ehető aranyfényű por vagy spray (ha fehér fondantot használ)
ehető cukorgolyók, mini csokoládé, bab vagy sokszínű szórja (csecsebecse)
A vajkrémhez
300 g sótlan vaj, lágyított
500 g porcukor, átszitálva
1 tk vaníliarúd paszta
zöld ételfesték (lehetőleg olaj alapú)

1. LÉPÉS
Melegítsük elő a sütőt 200C/180C ventilátor/gáz 6-ra, és béleljünk ki egy 12 lyukú muffinsütőt papírhuzattal. A vajat és a cukrot egy nagy tálban vagy állványos mixerben habosra és krémesre keverjük. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, valamint 1 evőkanál lisztet (hogy csökkentsük a keverék szétválásának kockázatát), és keverjük újra.

2. LÉPÉS
A maradék lisztet szitáljuk a masszába, és addig keverjük, amíg lisztcsíkok nem látszanak, ügyelve arra, hogy ne verjük túl. Osszuk el a tésztát a tokok között, ügyelve arra, hogy mindegyik legalább félig tele legyen. A sütő középső polcán 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hűtsük a formában 5 percig, mielőtt rácsra szedjük, hogy teljesen kihűljön.

3. LÉPÉS
Nyújtsa ki a fondantot, és nyomjon ki belőle 12 csillagot vagy virágot mini kekszvágó segítségével. Sütőpapíros lapon hagyjuk megszáradni. Ha fehér fondantot használtunk, hagyjuk 5-10 percig száradni a formákat, majd permetezzük be vagy ecsetteljük be aranyfényűvel.

4. LÉPÉS
A vajkrém elkészítéséhez a vajat, a cukrot és a vaníliát egy tálban elektromos habverővel vagy egy állványos mixerrel lassan összekeverjük. Ha összekeverjük, legalább 5 percig verjük, amíg halvány és bolyhos nem lesz. Adja hozzá a zöld ételfestéket, apránként, amíg el nem éri a kívánt árnyalatot. A vajkrémet egy csillag fúvókával ellátott csőzsákba kanalazzuk. A vajkrémet a kihűlt süteményekre forgatjuk, így kúp alakúra építjük az örvényeket. A „fák” tetejére tegyük a fondant csillagokat, majd díszítsük cukorgolyókkal, szórással vagy csokoládébabokkal, hogy csecsebecséket készítsünk.
Szakács: Hegedüs Mirella
121 szavazat
<< Vissza a receptekhez