A koleszterin gyors csökkentése
Az emelkedett koleszterin szinthez gyakran kapcsolódnak súlyos tünetek is.
Gyógyszermentes megoldások
A koleszterin-anyagcsere 40 év feletti korban ma már szinte mindenkinél felborult.Népegészségügyi jelentőségét mutatja az is, hogy a gyógyszerkassza egyik legnagyobb kiadási tétele a koleszterin-szintet csökkentő gyógyszerek támogatása. A koleszterinszint gyors csökkentéséhez pedig legtöbb esetben nem szükséges gyógyszeres kezelés, mindössze mozgással és táplálkozással elérhető.
Így természetes úton három hét alatt 40-60%-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata– mutat rá az életmód gyógyító erejére dr. Babai László a Trombózisközpont orvosa. Az alábbi 5 egyszerű tipp követésével a koleszterin szint, azon belül is elsősorban a "rossz" LDL koleszterin szintje, három hét alatt 20 %-kal csökkenthető.
Az öt ajánlás követésének mellékhatása pedig olyan további egészségnyereség, mint a testsúly csökkenése, cukorháztartás normalizálása, vérnyomás csökkentése.
1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!
A növények gazdagok emészthetetlen rostokban, melyek megkötik az epével bélbe ürülő koleszterint, megakadályozzák a bélből való visszaszívásukat. Így működnek a koleszterin szintet csökkentő epesavkötő gyógyszerek. Növényi rostokban gazdag a hüvelyesek,babok, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.
Az elfogyasztott rostmennyiség növelésére tökéletes mód a reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzlit fogyasztása joghurttal.
Az étkezésből lehető legjobban ki kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, vajban, tejtermékekben. Transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajok, pl. egyes margarinokban – azonban a jobb minőségű termékeket hidrogénezés nélküli növényi olajokból, pálmazsír vagy kókuszzsír felhasználásával állítják elő. Ezen zsírok mellett természetesen a koleszterin bevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.2. Kerüld a rossz zsírokat!
Létezik egy zsír, melyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként hidegvízi halakban, mint a lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia található.
Zsírok terén fontos megjegyezni, hogy fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad,hiszen fontos, elengedhetetlen összetevői szervezetünknek. Nélkülük nincs agyműködés, nincsenek sejtmembránok, nincs izomműködés.
3. Fehérjét a növényekből!
Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, mint a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
4. Felejtsd el a finomított lisztet, cukrokat!
Hagyományos étkezésünk tele van finomított szénhidrátokkal: fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények. A túlzott energiabevitel hatására a szervezet raktározásba kezd. A szénhidrátok zsírokká, köztük koleszterinné alakítja.
NAPiDOKTOR.HU/DMD
Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Facebook
Csatlakozz közösségünkhöz!
Pinterest
Böngéssz tábláink között!
Instagram
Tekintsd meg megosztásainkat!
Videók
Nézd meg videóinkat!