A szív mellett az agyra is károsan hat a koleszterin

A legfrissebb kutatások is megerősítették, hogy a magas koleszterin nem csak a szív működésénél okozhat problémákat.

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy a magas koleszterinszint rossz a szívnek, kevesebben azt is tudják, hogy az agynak sem használ. Arra viszont alig gondol valaki, hogy más szerveknek, például a szemnek és a végtagoknak is kárt okoz, ha a vérzsírszint egészségtelenül megnő.

Stroke-ot is okozhat

Az agyi artériák azon erek közé tartoznak, amelyeket az érelmeszesedés gyakran érint. Ezért fontos kockázati tényezője a stroke-nek az egészségtelen koleszterinszint. A leggyakoribb az úgynevezett ischaemiás stroke, amely akkor fordul elő, ha a vérrög blokkolja az agy véráramlását. Az ischaemiás stroke-ok a fej vérellátásról gondoskodó carotis artériákból is származhatnak. A súlyos agyi érproblémák kisebb százaléka vérzéses stroke, amelyet az agy belsejében vagy felszínén felszakadt véredények okoznak. A magas koleszterinszint növelheti az átmeneti ischaemiás roham (TIA), vagy a ministroke-ként ismert - az agyban lévő, illetve az agyba vezető véredények rövid, ideiglenes elzáródását jelentő - rendellenesség kockázatát.

A kutatások arra utalnak, hogy a TIA-k nemcsak a következő néhány napra és hétre, hanem hosszú távon is növelik a stroke és más kardiovaszkuláris problémák esélyét. Amikor a stroke bekövetkezik, az érintett artéria által kiszolgált agyszövet nem jut vérhez, és elpusztul.

Forrás: hazipatika.com

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.